TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Verkoop Catalaans huis

Je hebt een huis in Catalonië en om bepaalde redenen wil je dat verkopen, dan kan zijn omdat je gaat scheiden, het niet meer naar je zin hebt in Catalonië of een ander huis wilt kopen.
Je krijgt te maken met belasting op de winst die je maakt.


Herinvesteren als resident

Als je hier een permanent huis hebt, dus ingezetene bent, kun je de overwaarde herinvesteren zonder dat je winstbelasting betaalt. Het huis moet dan wel drie jaar in je bezit zijn geweest.
Ben je geen ingezetene dan mag je de 3%, die altijd wordt ingehouden bij verkoop, terugvragen mits je altijd vermogensbelasting hebt betaald. Echter, alleen als je geen winst hebt gemaakt of de belasting op de winst lager is dan de ingehouden 5%. In het laatste geval vindt er een verrekening plaats.

In de praktijk komt dit dus niet voor want wie verkoopt er zijn huis zonder winst? Daarnaast betaalt bijna niemand vermogensbelasting.


Verschil residenten en niet-residenten

Sinds 2007 betaal je 18% van de winst, dat was al zo voor Catalanen. In de praktijk zal er geen verschil zijn, die 3% van de verkoopprijs (Escrituraprijs om exact te zijn) is vaak minder dan die 18%.
Deze regeling (3% inhouden op de verkoopprijs) is er gekomen omdat niemand vermogensbelasting betaalt en bij verkoop door een buitenlander het innen van de winstbelasting vaak niet mogelijk was, de koper is nu dus de klos, die moet de 3% inhouden.

Noot: als u een ander huis koopt in Catalonië moet u er rekening mee houden dat u verplicht bent de berekening uit te laten voeren, achteraf wordt de op de Escrituraprijs ingehouden 3% verrekend met de 18% op de winst die u heeft gemaakt.


Vermogensbelasting

Dan het betalen van vermogensbelasting. U betaalt in de zomer de lokale lasten, daar zit onroerend goedbelasting in. Daarnaast krijg je in Nederland vrijstelling van vermogensbelasting omdat Catalonië een eigen vorm van vermogensbelasting kent en er volgens het belastingverdrag geen dubbele belasting geheven mag worden.

Dat niemand in Catalonië vermogensbelasting betaalt is niet relevant, de regeling bestaat en dat is voor de Nederlandse fiscus voldoende. Als je die hier wel betaalt heb je dus een voordeel op het moment je een zeer lage winst behaalt op de verkoop van je Catalaanse huis omdat je bijvoorbeeld noodgedwongen moet verkopen.

Tweede voordeel is dat als de Catalaanse regering dat wil ze met terugwerkende kracht de niet betaalde vermogenbelasting kunnen gaan innen. De verwachting is dat als alle systemen goed functioneren er een moment gaat komen waarop er alsnog wordt geind.
De vermogensbelasting wordt nu geheven over je tegoeden en andere bezittingen, voor wat betreft het huis is dat de fiscale waarde die doorgaans vele malen lager is dan de werkelijke waarde. Omdat Catalanen van gemak houden kan het wel eens zo worden dat je per jaar dat je een huis in bezit hebt een percentage over de werkelijke waarde moet betalen tenzij je kunt aantonen altijd vermogensbelasting te hebben betaald.

Dat 99% van de buitenlanders nu geen vermogensbelasting afdragen kan niet gezien worden als gewoonterecht.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina