TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Wonen in Catalonië

Hypotheekrente Catalonië

De rente in Catalonië is lang laag geweest, dat komt mede door de systematiek van Catalaanse hypotheken. De looptijd van een Catalaanse hypothecaire lening kan dan wel 20 of 30 jaar zijn maar de rente staat nooit lang vast.
In de tijd dat de rente extreem laag was wilde iedereen een huis kopen waardoor er een schaarste ontstond op de markt.

Catalanen die tegen 3% rente kochten en nu 4,5% moeten betalen zitten zwaar in de problemen. Bij een schuld van drie ton betaal je per jaar 9.000 euro rente, dat is nu 13.500, een verschil van bijna 400 euro per maand. Bij een gezinsinkomen van 2.000 euro per maand een te grote aanslag op de portemonnee.


Rente volgens Euribor

U betaalt gedurende een korte periode het op de Euribor gebaseerde rentetarief over de geldsom die u heeft geleend. De rente betaalt u achteraf maar wordt altijd maandelijks in rekening gebracht. Na afloop van een periode (1 week tot maximaal 1 jaar) wordt de rente opnieuw vastgesteld, die staat dan weer voor eenzelfde periode vast.

Als u kiest voor bijvoorbeeld 1-maands Euribor als rentebasis, kan uw hypotheekrente van maand tot maand variëren. Omdat Euribor de markt volgt en maandelijks wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank kunnen uw maandlasten dus flink fluctueren.
Kijk voor de actuele Euribor rentes HIER!

Uitleg vindt u ook op deze site, de Euribor rente wordt doorgaans verhoogd met een opslag: EURIBOR


Huizen komen op de markt maar dalen niet overal dramatisch in prijs

Nu denken velen dat de Catalaanse huizenprijzen zullen gaan dalen maar daar hebben wij een genuanceerdere mening over. Er zijn een aantal redenen om aan te nemen dat er wel huizen op de markt komen van mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen maar dat daardoor de schaarste zal afnemen is een illusie.

Als je je huis verkoopt met verlies blijf je met een schuld zitten, ook banken willen liever niet dat ze veel schuldenaren hebben. In de Verenigde Staten gaan er banken failliet door het enorme aantal gezinnen dat niet meer kan voldoen aan de betalingsverplichtingen. In Catalonië zijn juist de spaarbanken en grotere banken actief, dit in tegenstelling tot de VS waar het beginnen van een bank veel eenvoudiger is.

Veel Europeanen willen graag in Catalonië wonen, dan is vanwege het klimaat, de economische groei, de ligging, het geloof (95% katholieken) of de gastvrijheid van de Catalanen. Die trek is en blijft onveranderd groot.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina