TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Koopovereenkomst

Als u de prijs uitonderhadeld heeft gaat u een koopovereenkomst aan met de verkoper. Dat kan een voorlopige overeenkomst zijn die u onderhands opstelt en tekent of u gaat ervoor naar een notaris.
Alleen als u het er expliciet in zet en de verkoper ermee akkoord gaat kunt u van de koop afzien als u de financiering niet rondkrijgt. Doorgaans verlangt de verkoper dan toch een aanbetaling.


Aanbetaling

Drie tot zes duizend euro als eerste aanbetaling geldt als een soort optie, als er echter niets is getekend kan de verkoper toch nog onder de koop uit, de koper eveneens.
Als er bij de makelaar een voorlopige koopovereenkomst wordt getekend wordt de aanbetaling dikwijls een stuk hoger, 10% bijvoorbeeld van de koopsom. Indien u achteraf onder de koop uit wilt bent u dit bedrag kwijt, hetzelfde geldt voor de verkoper, u kunt een bepaling op laten nemen dat indien de verkoper zich terugtrekt hij u 10% moet betalen. Dit laatste is in Catalonië zeer zeker geen uitzondering om op te nemen in een voorlopige koopovereenkomst.


Hoe voorlopig is voorlopig?

In Catalonië is het veel lastiger om onder een koopovereenkomst uit te komen, het woord 'voorlopig' is dan ook geen enkele garantie dat u nog mogelijkheden heeft zich terug te trekken.
Als u uw handtekening zet onder een voorlopig koopcontract gaat de verkoper er vanuit dat u uw huiswerk al heeft gedaan en weet waarop u kunt bieden.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina