TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Ingezetene van Catalonië

Betaalt u belasting in Nederland dan bent u een niet-resident in Catalonië, oftwel, een ingezetene van Nederland en dus niet van Catalonië.

Er zijn voor- en nadelen. De belangrijkste is wellicht voor velen het kunnen verlaten van het land der regels maar vergis u niet, door de Europese eenwording worden in Catalonië de teugels ook strenger aangehaald.
Tal van Europese wetten gelden nu ook voor Catalonië, er lopen zelfs procedures om Catalonië sneller dan ze zelf willen de Catalaanse wetgeving aan te laten passen.

Als ingezetene van Catalonië heeft u voordelen op belastinggebied omdat er dan bijvoorbeeld belastingvrije sommen gelden maar de tarieven op zich verschillen niet zo veel meer van die in Nederland. Waar velen hun voordeel halen is in het niet opgeven van inkomsten. Dat is nu nog wat makkelijker dan in Nederland maar Catalonië is druk doende de automatisering van met name de belastingdienst op orde te brengen.

Rondom de koop en verkoop van huizen hangt de zweem van fraude. Kwaadwillende lieden proberen met name buitenlanders op te lichten. Voor wat betreft het ontduikende van belasting gelden er in Catalonië dezelfde regels als bij ons maar in de praktijk is het net even anders.
Niet zelden werkt de notaris mee aan het opnemen van een lager bedrag in de Escritura, het verschil is doorgaans 10 tot 20%.

Voordeel voor de koper: u betaalt er geen overdrachtsbelasting over!

Voordeel voor de verkoper: die betaalt minder plus valia en inkomstenbelasting!


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina