TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Stappenplan voor het kopen van uw Catalaanse droomhuis

U gaat over één nacht ijs? Lees niet verder en stap wellicht in de valkuil die velen over het hoofd zagen toen ze hun plannen om een huis in Catalonië te kopen dachten 'even' om te zetten in daden.


Waarom een huis in Catalonië kopen

Is Catalonië het land van uw dromen, gaat het om vakanties of wilt u zich er vroeg of laat permanent vestigen. Als u met het gevoel van drie weken vakantie op pad gaat om een huis of stuk grond te kopen is uw emotie wellicht niet goed.

Tijdens een vakantie is alles anders. De zon schijnt, de sangria smaakt goed en er wordt voor u gekookt, uw bed wordt opgemaakt en iedereen lijkt aardig voor u. Als u eenmaal in Catalonië woont krijgt u net zo goed met regeltjes te maken als in Nederland.
De energienota valt iedere maand op de mat en u moet regelmatig boodschappen doen, alleen als u ervoor betaalt zal een ander iets voor u doen.

Besef is dus regel één.


De streek of plaats

Bepaal of het klimaat u tijdens alle jaargetijden zal bevallen en of er voldoende bewoners zijn als het winter is. In Gerona (half uur van bijvoorbeeld de bekende badplaats Rosas) vriest het bijna elke winter!
Veel badplaatsen (waaronder Lloret de Mar) hebben veel te lijden van de enorme waterval in de wintermaanden, ook de zee beukt dikwijls de stranden weg. Verwacht dus niet altijd en overal zonneschijn.

In het zuiden kan het behoorlijk heet zijn, drie maanden geen druppel regen en extreem hoge temperaturen zijn eerder regel dan uitzondering.

Heeft u kinderen? Let dan op dat er een school in de buurt is waar niet alleen Engels wordt gegeven maar waar bijvoorbeeld Catalaans de hoofdtaal is en er niet verplicht Catalaans of Baskisch geleerd moet worden.
Het aanvliegen is niet minder belangrijk. Als u met de auto gaat en u verblijft voor langere tijd in Catalonië dan is er uiteraard geen probleem maar als u vaker gaat of met het vliegtuig wilt dan is het wel zo handig als u redelijk snel op een luchthaven terecht kunt.


Budget

Uw totale budget moet tenminste voor 30% uit eigen middelen bestaan. Hypotheekconstructies in Catalonië zijn niet met hun tijd mee gegaan en voor buitenlanders is het zeker niet eenvoudig. Laat u dus goed begeleiden. HuisCostaBrava kan dat maar er zijn voldoende goede adviseurs, steek uw licht op dat u niet zomaar met iemand in zee gaat.


Struin het web af naar een geschikte locatie

Hoe mooi een foto is, u kunt er niet vanuit gaan dat wat u aan gaat treffen ook net zo fraai is. Klein voorbeeldje. Een mooi blauw zwembad op de foto kan ineens een gore groene modderpoel zijn als de pomp stuk is.
Wat zou u doen als u iets via het Internet zou willen verkopen? U fotografeert de mooiste plekjes net om de barsten en scheuren heen. Zoek naar makelaars en sites waarop particulieren zelf hun huis te koop aanbieden.

Mail de makelaars, laat u niet gek maken, er zijn volgens hen altijd meer kapers op de kust. Zeg eventueel dat u het huis al geruime tijd te koop ziet staan, als hij niets zegt is dat zo en kunt u zakken met de prijs, is hij oprecht verontwaardigd dan weet u in ieder geval dat u een van de eersten bent die het object ziet.

Ga altijd minstens drie huizen bekijken en doe dat bij voorkeur twee maal. De eerste maal maakt namelijk de buitenkant en omgeving de meeste indruk, de tweede keer de binnenkant. Dat geldt evenzeer voor de 'zwakke' kanten van het object. Die ziet u bij een enkel bezoek gemakkelijker over het hoofd.


Bezichtiging met uw eigen adviseur

Het kwam al even ter sprake. De foto is slechts een startpunt. Er is een welbeproefde techniek in Catalonië die ik nog wel eens tegenkom. U wordt netjes door de makelaar meegenomen in zijn te krap zittende auto om vooral niet de indruk te maken dat hij 'poenig' is.
Deze 'bedrijfsauto' behoort tot het standaard gereedschap van veel huizenverkopers. Vervolgens rijdt hij wat blokjes, u voelt zich ongemakkelijk want de auto is warm (airco is zelden aanwezig of werkt niet) en krap.

Eenmaal aangekomen bij het huis bent u blij dat u eruit mag, uw gevoel is deels verdoofd. De dame die met de makelaar mee is gegaan zal rond de 25 zijn, spreekt goed Engels en is allercharmantst voor uw man.

Een aankoopmakelaar kan voor u afspraken maken (meestal met verschillende makelaars) en u begeleiden bij de bezichtigingen. U ziet alleen de huizen die uzelf heeft uitgezocht, de aankoopmakelaar heeft geen belang bij trucjes en welk huis u koopt, hij wordt toch betaald.


Onderhandelen

Tja, als u wat gevonden heeft en het hebben wilt zult u moeten bieden. Vraag altijd vooraf op wat de vierkante meterprijs in een gebied is (bij HuisCostaBrava bijvoorbeeld) en kijk bij makelaars of ze veel aanbod hebben of dat ze juist schreeuwen om objecten.

U komt dan beslagen ten ijs.

Uw adviseur kan onderhandelen namens u, hij kent de gewoontes maar let op. De tegenpartij ziet niet graag dat iemand zich bemoeit met de prijs die het huis zelf niet hoeft te kopen. Men zal dus altijd een weg proberen te vinden u zelf aan te spreken. Ook al vindt u het huis een 'droom', laat dit nooit blijken, de emotionele Spanjaard ruikt dit op een afstand want hij herkent dit van zichzelf.


Reserveren, de optie

Als u overeenstemming heeft bereikt over de prijs betaalt u een paar duizend gulden handgeld aan de makelaar van de verkoper. U heeft dan de tijd om wat onderzoek te doen. De financiering moet geregeld worden, de taxatie en aspecten zoals bestemming en staat van het huis.
De aanbetaling bent u doorgaans kwijt en dat is op zich ook niet onredelijk omdat de verkoper enige tijd geen mogelijkheid had andere kopers aan te trekken, wellicht heeft hij zelfs andere gegadigden af moeten zeggen.


Het koopcontract

In de regel wordt binnen drie weken na de reservering een koopcontract opgesteld waarin alle verplichtingen van beide partijen worden vermeld. Hierbij wordt net als in Nederland 10% van de aankoopprijs betaald.
De advocaat of makelaar van de verkoper zal vervolgens samen met uw vertegenwoordiger bepalen welke uitstaande schulden en eventuele beslagen op het object rusten.


De overdrachtsakte

Bij bestaande woningen vindt de overdracht plaats binnen drie maanden, waarna de akte door de notaris direct zal worden ingeschreven in het register. In het geval van een hypotheek zal ook een vertegenwoordiger van de bank aanwezig zijn bij het tekenen van de overdrachtsakte, niet zelden is dit de makelaar die als agent van d ebank optreedt, als dit gebeurt weet u gelijk wie de provisie opstrijkt voor de hypotheek die u heeft gesloten.

Als alle partijen het daarover eens zijn en er geen belemmeringen zijn kan de overdracht uiteraard veel sneller plaats vinden. Ook gebeurt het dat u 20 of 30.000 euro contant krijgt aangeboden om mee te werken aan het notarieel verwerken van de overdracht op een veel later moment, bijvoorbeeld over de jaargrens heen.

Bij nieuwbouw zal de oplevering langer duren, twee jaar is geen uitzondering bij projecten waar de grond bouwrijp gemaakt moet worden, denk aan egaliseren en het graven in steen voor water, stroom en garages.
U betaalt 25 tot 50% aan, al naar gelang hoe ver de bouw reeds is gevorderd. Denk er aan dat niet alleen u een bankgarantie dient te verstrekken, de aannemer net zo goed. Als hij failliet gaat heeft u in ieder geval de zekerheid dat uw huis wordt afgebouwd.


De daadwerkelijke levering

Op de dag van overdracht kunt u het beste vlak ervoor nog even door het huis lopen en vragen of alle setjes sleutels aanwezig zijn. Vaak denkt de verkoper daar te makkelijk over en krijgt u te horen dat hij die nog wel even langs brent.
Een kind of tante die nog een setje heeft is zeer gebruikelijk maar voor u niet wenselijk. Kijk ook of alles werkt. Staan de butagasflessen er nog en andere zaken die u verwacht aanwezig te zijn. Als u eenmaal heeft getekend kunt u slechts met grote moeite verhaal halen, de verkoper heeft dan echter het geld al.

Houdt er altijd rekening mee dat u buitenlander bent die van een Spanjaard koopt. Niet iedereen is hetzelfde en als u met een gestor, advocaat of aankoopmakelaar in zee gaat beperkt u de risico's maar vermijd dat u achteraf zegt: 'had ik dat maar geweten'.

Zoek een professional, het is de investering meer dan waard en op de koopsom van onroerend goed in Catalonië 100% de moeite waard.


Contact met HuisCostaBrava

Ons bellen is op zich geen probleem, realiseert u zich echter dat wij nimmer specifieke informatie kunnen geven. De meeste algemene informatie staat al op deze website. Raadpleegt u deze derhalve voordat u ons belt.

Als u ons belt houdt dan uw registratienummer bij de hand omdat daar direct naar wordt gevraagd. Wij krijgen zeer vaak aanvragen voor informatie, aan de beantwoording daarvan kunnen wij helaas niet meer voldoen. Het kost ons teveel tijd. Het succes van deze website en onze dienstverlening heeft ook zijn keerzijden.

HuisCostaBrava is ook niet de eerste de beste. Wij geven heldere adviezen en begeleiden u bij de aan- of verkoop van uw huis in Catalonië en alles wat daar bij komt kijken. De kosten om het kwaliteitspeil van onze dienstverlening hoog te houden worden niet vergoed door de instanties, makelaars, huiseigenaren of potentiële kopers van een huis maar door diegene die de informatie aanvraagt: u dus!

Onze adviezen en tussenkomst leiden altijd tot voordelen, per saldo:

...ga dus niet over één nacht ijs.