TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Gestor

De gestor is geen makelaar of boekhouder, hij is net iets meer dan een verzekeringsagent. De man of vrouw die het nodige papierwerk voor zijn rekening kan nemen als u een huis koopt in Catalonië.

Een beetje bank regelt voor uw het water en electra, de makelaar kan behulpzaam zijn bij het omzetten van het contract voor de levering van gas. Als u op uzelf bent aangewezen of niet alles wordt (goed) geregeld dan is een gestor de aangewezen persoon u uit de brand te helpen.
Iedereen gebruikt een gestor, zowel buitenlanders als Catalanen zelf.


Hoe vind je er een?

Ook hier geldt dat als je je oor te luisteren legt in een bar of winkel je er zo een hebt gevonden. Een gestor die onbetrouwbaar is is geen lang leven beschoren dus doorgaans zit dit wel goed. Een gestor verdient aan de verzekeringen die u sluit of berekent een kleine onkostenvergoeding aan u.
Als u een vergunning nodig heeft of belastingaangifte wilt doen gaat u naar de gestor. Voor de vermogensbelasting hoeft u alleen u jaarlijkse bankrekeningen te laten zien (jaaroverzicht van de bank) en de rekening van de gemeente waarop de waarde van uw huis staat. De gestor regelt de aangifte en soms zelfs de betaling. Alternatief is dat u de papieren die u van de gestor terugkrijgt afgeeft bij de bank met het verzoek voor betaling zorg te dragen.


Testament

Elders op deze site leest u meer over het nut een testament te maken. De gestor kan adviseren over het voorbereiden van een testament, ook kan deze u vergezellen naar de notaris.


Y mas...

Naast de begeleiding bij het kopen van een huis kunt u bij de gestor ook terecht voor het overschrijven van een auto op uw naam, een rijbewijs aanvragen, uw pensioen regelen, fiscale vragen beantwoorden, een goede advocaat te vinden, allerhanden vergunningen te regelen en een eigen bedrijf op te starten.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina