TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Catalanen in de problemen

Het Catalaanse systeem van hypotheken brengt financiële ellende voor de Catalaanse huizenbezitter die een tophypotheek heeft afgesloten om een huis te kunnen kopen. Doordat de rente zo snel stijgt worden velen geconfronteerd met fors hogere maandlasten.

U kon al lezen op deze site hoe de Catalaanse financiering in elkaar zit. Langer dan een jaar kunt u uw rente niet vastzetten dus gelijk al na een jaar krijgt u te maken met hogere rentepercentages. Dat geldt dus niet alleen voor de Catalanen maar ook voor buitenlanders die een huis in Catalonië hebben gekocht met een hypothecaire lening.
De Euribor ligt ten grondslag aan de Catalaanse hypotheekrente, die is met 60% gestegen in een jaar tijd. Dat betekent dat een lening met een maandelijkse aflossing van 600 euro ineens 935 euro kost. Dat is voor Catalanen nauwelijks op te brengen, besef ook dat er in Catalonië gemiddeld genomen minder wordt verdiend dan in Nederland.

Je ziet in geheel Catalonië al meer huizen te koop staan maar ook veel te huur, sommigen kunnen hun huis niet verkopen omdat ze dan met een enorme restschuld blijven zitten want als de rente stijgt daalt de huizenprijs. Hetzelfde gebeurt al in de Verenigde Staten. Voorzichtig wordt er al gesproken van een crisis.

Wij denken dat dit door zal zetten en dat de huizenprijzen fors zullen gaan dalen in Catalonië. Met name zal het dan gaan om huizen die boven de drie ton liggen. Plaatsen als Marbella, Alicante, Salou, Sitges en Llorett de Mar zullen hier snel mee te maken krijgen temeer er in rap tempo nieuwe huizen worden gebouwd.
Huizen in plaatsen die wat populairder (lees: luxer) zijn maar waar niet volop wordt gebouwd zullen hun waarde nog wel even vasthouden omdat daar altijd vraag zal blijven naar huizen tot vijf ton.

U als zoeker naar een huis kan voordeel behalen omdat er meer aanbod is, de parels zijn natuurlijk wel altijd als eerste weg.


Kopen, verkopen wachten? Wat is wijsheid

Als u geen keus heeft en wel moet verkopen dan is er natuurlijk geen redden meer aan. Dan heeft u waarschijnlijk een tophypotheek afgesloten in een periode dat de rentestand zeer laag was. Wij raden altijd af om meer dan 80% te lenen maar goed, het gaat niet altijd mis natuurlijk.
Als de rente rap stijgt dan wordt ook u snel geconfronteerd met hogere lasten, verhuren is een optie maar ook daarin zult u niet de enige zijn. Als je om je heen kijkt staat er nu veel meer te huur dan vorig jaar.

Kopen is opletten geblazen. Veel huizen zijn jonger dan vijf jaar dus zien er aantrekkelijk uit. Ze zijn echter gekocht tegen een prijs die waarschijnlijk 25 tot 50% lager ligt dan de huidige vraagprijs. Vraag de volledige Escritura op en laat u niet wijsmaken dat de aankoopprijs niet staat in de versie die men heeft, men moet altijd een complete versie kunnen overleggen.
Ga uit van een uiterste verkoopprijs van 35% onder de vraagprijs. Ook al zit een Spanjaard in de problemen, hij is te trots om zijn huis gelijk op de markt te gooien tegen een veel lagere prijs. Ook wil hij niet met een restschuld blijven zitten.

Het klinkt wat luguber maar financiële problemen brengen spanningen met zich mee. Het aantal echtscheidingen stijgt dan ook explosief, dat leidt niet zelden tot een gedwongen verkoop van het huis. Daar kunt u uw voordeel mee doen.


Onze bemiddeling

U kunt een aankoopopdracht plaatsen bij HuisCostaBrava. Wij gaan dan op zoek naar een huis dat geheel binnen uw profiel past. Dat wordt vastgesteld aan de hand van een vragenlijst die u krijgt toegezonden.
Budget, eigen geld, werk, scholen, uitzicht, zwembad, winkels, vliegvelden, andere lasten, rust, zee, buren. Het speelt allemaal een rol.


Contact met HuisCostaBrava

Ons bellen is op zich geen probleem, realiseert u zich echter dat wij nimmer specifieke informatie kunnen geven. De meeste algemene informatie staat al op deze website. Raadpleegt u deze derhalve voordat u ons belt.

Als u ons belt houdt dan uw registratienummer bij de hand omdat daar direct naar wordt gevraagd. Wij krijgen zeer vaak aanvragen voor informatie, aan de beantwoording daarvan kunnen wij helaas niet meer voldoen. Het kost ons teveel tijd. Het succes van deze website en onze dienstverlening heeft ook zijn keerzijden.

HuisCostaBrava is ook niet de eerste de beste. Wij geven heldere adviezen en begeleiden u bij de aan- of verkoop van uw huis in Catalonië en alles wat daar bij komt kijken. De kosten om het kwaliteitspeil van onze dienstverlening hoog te houden worden niet vergoed door de instanties, makelaars, huiseigenaren of potentiële kopers van een huis maar door diegene die de informatie aanvraagt: u dus!

Onze adviezen en tussenkomst leiden altijd tot voordelen, per saldo:

...ga dus niet over één nacht ijs.

contact pagina