TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

De Catalaanse makelaars

Op de Catalaanse huizenmarkt zijn enorm veel makelaars actief, uit alle landen duiken ze op de booming markt. Zuid-Amerikanen zien in de Catalaanstalige markt grote mogelijkheden maar ook Duitsers en Nederlanders kom je bij bosjes tegen.
Probeer er achter te komen of de makelaar veel zaken heeft gedaan. Besef dat een verkoper zijn huis in de etalage mag hangen bij verschillende makelaars, het zegt dus niets als er veel huizen in de verkoop hangen bij een makelaarskantoor.


NVM en VBO, is dat er in Catalonië?

De API pretendeert een makelaarsorganisatie te zijn waarmee u meer garanties zou hebben dan bij niet georganiseerde makelaarskantoren. De praktijk wijst soms anders uit. Een aantal vanuit Nederland opererende makelaars zijn voornamelijk op zoek naar geld en niet zelden zitten er malafide kantoren onder deze categorie makelaars.
Een Nederlander die in Catalonië gevestigd is en al enige jaren op een zichtlocatie een makelaarskantoor runt geldt doorgaans als betrouwbaar, de Duitsers hebben de naam degelijk te zijn maar wees op uw hoede. Zij durven met groot gemak te overvragen.


Vierkante meterprijzen

Als een makelaar een goedlopende website heeft is zijn markt groot, de prijzen zijn dan navenant namelijk fors. Ding je in Nederland maximaal tien procent af, in Catalonië loopt dat soms op tot 35%. U kunt bij ons advies aanvragen over de vierkante meterprijzen in bepaalde plaatsen.
Die informatie is gebaseerd op eigen onderzoek en navraag bij makelaars, zowel waar wij contact mee onderhouden als die ons verder niet kennen. De meeste makelaars geven ons informatie omdat zij graag gebruik willen maken van de contacten die wij hebben.


Zoekopdracht

Als u ons een zoekopdracht geeft gaan wij op zoek naar minimaal drie objecten die voldoen aan uw wensen, de eventueel betrokken makelaars worden ingelicht dat er een gegadigde is voor een huis en gevraagd onder welke voorwaarden er een optie wordt afgegeven.
Vervolgens stellen wij u in kennis. Als u zelf gaat kijken kunt u met ons overleggen of de prijs ene juiste is. Besef wel dat er een aantal aspecten kunnen zijn die prijsverhogend kunnen werken maar waarmee je normaliter geen rekening houdt, denk aan de nabijheid van werk, school of een snelweg voor een vlotte verbinding.


Second opinion

Aan iedere makelaar kunt u vragen wat hij van een huis vindt, let wel, lokale makelaars vallen elkaar zelden af en soms hebben ze zelf het huis ook in de verkoop. Ze raden het huis dan keihard af en proberen u een ander huis te verkopen.
Als u ons om een second opinion vraagt zullen wij dat volgens objectieve maatstaven doen. Ook kunnen wij u in contact brengen met een makelaar waarmee wij contacten onderhouden. Zowel een zoekopdracht, informatie over geldende prijspeilen en een second opinion brengt kosten met zich mee, maar u heeft wel meer zekerheid.


Let op

Wat u ook doet, vergewis u ervan dat het huis waarin u interesse heeft ook daadwerkelijk van de zich als eigenaar voordoende verkoper is. Verkopend makelaar en eigenaar kunnen zich voordoen als bonafide en op u een gedegen indruk maken maar dat gaat wel eens mis.
Bij overschrijving van het huis is er nog een leemte. Op het moment dat u tekent moet zo snel mogelijk het object ingeschreven worden op uw naam, dat gebeurt bij een goede notaris niet door het dossier op een stapel te leggen maar door een fax te zenden naar de gemeente. Pas als dit gebeurt en bevestigt is bent u eigenaar van het huis.


Zeg achteraf nooit: "dat wist ik niet!"

Met HuisCostaBrava altijd de kat uit de boom en zeker niet in de zak!

contact pagina