TIENSTAPPENPLAN       Aanvraag registratienummer (gratis)

Catalaanse advocaat

U wilt een huis kopen, heeft dat misschien al gedaan, of u denkt erover uw huis te verkopen of om een eigen bedrijf te beginnen. Waar u op moet letten heeft een advocaat al vele malen meegemaakt en kan u het 'schade en schande' traject besparen.


Nieuwbouw

De aannemer verstrekt u een kopie van het bouwproject, de bouwvergunning en een verklaring van de gemeente dat er gebouwd mag worden en dat dit volgens de regels van mogelijke bestemmingsplannen plaats gaat vinden.
Alleen als u deze drie gecertificeerde papieren ontvangt weet u dat de aannemer over alle vergunningen beschikt.


Bestaande bouw

Het eigendomsregister omschrijft exact wie de eigenaren zijn van een huis of landgoed. Dat kunnen er meer zijn, allen moeten tekenen voor de overdracht, gebeurt dat niet dan loopt u grote kans in de problemen te komen.
Weliswaar zoekt een makelaar, gestor of notaris dit uit maar u heeft pas 100% zekerheid als een advocaat dit onderzoek doet.


Keuze notaris

U bent volledig vrij in het kiezen van een notaris, immers, u betaalt. Indien een verkoper u een notaris opdringt kan dit van alles betekenen. Verzeker u ervan dat de notaris een goede naam heeft.
Een advocaat weet uiteraard als geen ander waar u het beste de mosterd kunt halen.


Contract

Vlak voordat u tekent moet het definitieve concept beoordeeld worden, eerdere versies kunnen vlak voor het tekenen nog zijn aangepast. Bewust of onbewust, soms staan er cruciale fouten in overeenkomsten.


Bedragen

U betaalt BTW, commissie en wellicht een verrekening met de vorige eigenaar. Al deze bedragen zet de notaris doorgaans in een factuur die u vooraf te zien krijgt maar niet zelden gebeurt dit ook achteraf. De advocaat onderzoekt vooraf welke kosten er zijn en sluit dit kort met de notaris. Zo weet u ook zeker dat de notaris geen extreem hoge vergoeding vraagt voor zijn werk.


Oppervlakte

Zowel de totale grondoppervlakte als het bebouwde deel daarvan dienen te worden vermeld en, vanzelfsprekend, vooraf gecontroleerd. Een omschrijving kan zo worden geredigeerd dat u denkt dat er naast het bebouwde deel nog een stuk grond valt buiten de opgegeven vierkante meters.


Data

Wanneer moet er door wie worden gepresteerd? Wordt er aanbetaald en wanneer vervallen de betaaltermijnen in geval van nieuwbouw, moet er dan ook een gedeelte klaar zijn of is betaling van de termijnen dara niet afhankelijk van?
Allemaal aspecten die goed doortimmerd opgenomen dienen te worden in de stukken die u uiteindelijk moet gaan tekenen.


Borg

Waarschijnlijk heeft u een hypotheek nodig voor de financiering van het te bouwen huis, de geldverstrekker dient te verklaren de aanbetaling te regelen, is er een bouwdepot dan krijgt u rente over de nog niet betaalde termijnen maar u betaalt ook rente.
Als deze twee tegen elkaar wegvallen is er niets aan de hand maar pas op, het komt voor dat u meer rente betaalt dan u ontvangt. Dit dient vooraf goed geregeld te zijn.


Keuze financierder

Projectontwikkelaars bieden finanicering aan, dit gaat doorgaans tegen een iets lagere rente om u weg te houden bij een bank. De contacten tussen deze projectontwikkelaars en de banken is doorgaans zeer goed, het komt ook voor dat de aannemer zelf voor bank speelt.
De regels zijn dan ook door de aannemer opgesteld. Hoedt u zich er dan voor dat er niets in staat zoals: 'indien opdrachtgever veertien dagen te laat is met voldoening van een reeds vervallen termijn vervallen alle rechten van de opdrachtgever'.


Projectontwikkelaar gaat failliet, wat nu?

Probeer in zee te gaan met een goed bekend staand bedrijf. Valt u oog op een huis dat u nu echt graag wilt hebben en de aannemer is tevens de verkoper dan moet u goed opletten. De ontwikkelaar is namelijk verplicht borg te staan voor de financiering die op zijn beurt dat weer van u verlangd.
U betaalt waarschijnlijk 25% aan, soms meer. Als de ontwikkelaar eenmal dat geld heeft en gemakshalve maar even 'vergeten' is zelf een borg (bankgarantie) te regelen en hij gata failliet dan bent u uw geld kwijt en de bezitter van een hoop stenen.


Schadeclaim

Zeker bij nieuwbouw komt het regelmatig voor dat de oplevering wordt itgesteld, u betaalt dan wel rente maar heeft niet het plezier van de woning. In dit geval moet u zich kunnen beroepen op clausules uit het contract waarmee u boetes kunt incasseren of zelfs af kunt zien van de koop onder terugbetaling van alle voldane termijnen. De rente krijgt u in dit geval doorgaans niet vergoedt.


Werk van de advocaat

Het zal duidelijk zijn dat een advocaat u veel zaken uit handen kan nemen en u een hoop ellende kan besparen.
Een advocaat gaat aan de slag met de concept overeenkomst die u voorgelegd heeft gekregen. U krijgt dit terug met een advies, wellicht ontbreken er bijvoorbeeld papieren die de advocaat snel voor u boven tafel kan krijgen. Vooral als er voor u als koper dubieuze passages zijn opgenomen zal de advocaat betere formuleringen op kunnen laten nemen.


Is een advocaat altijd betrouwbaar?

Net zo als in Nederland is er een orde van advocaten in Catalonië maar dat geeft geen garanties. HuisCostaBrava kan u adviseren omtrent het kiezen van de juiste advocaat. Neemt u een Nederlandse of een Catalaanse advocaat, vragen die alleen beantwoord kunnen worden door iemand die de markt kent en inzicht heeft in het gebied waar u wilt kopen en van wie u wilt kopen.

Ga er nooit van uit dat 'het' wel goed zit.


Contact met HuisCostaBrava

Ons bellen is op zich geen probleem, realiseert u zich echter dat wij nimmer specifieke informatie kunnen geven. De meeste algemene informatie staat al op deze website. Raadpleegt u deze derhalve voordat u ons belt.

Als u ons belt houdt dan uw registratienummer bij de hand omdat daar direct naar wordt gevraagd. Wij krijgen zeer vaak aanvragen voor informatie, aan de beantwoording daarvan kunnen wij helaas niet meer voldoen. Het kost ons teveel tijd. Het succes van deze website en onze dienstverlening heeft ook zijn keerzijden.

HuisCostaBrava is ook niet de eerste de beste. Wij geven heldere adviezen en begeleiden u bij de aan- of verkoop van uw huis in Catalonië en alles wat daar bij komt kijken. De kosten om het kwaliteitspeil van onze dienstverlening hoog te houden worden niet vergoed door de instanties, makelaars, huiseigenaren of potentiële kopers van een huis maar door diegene die de informatie aanvraagt: u dus!

Onze adviezen en tussenkomst leiden altijd tot voordelen, per saldo:

...ga dus niet over één nacht ijs.